De ontdekking van neon verlichting

De technologie achter neon verlichting gaat terug tot 1675, dus zelfs voor de tijd van elektriciteit. In dat jaar zag de Franse astronoom Jean Picard een flauwe lichtglow in een kwik barometer. Als de buis werd geschud verscheen er een barometrisch licht (statische elektriciteit werd toen nog niet begrepen). Ook de oorzaak van barometrisch licht werd nog niet begrepen. Dit werd wel onderzocht. Later, toen de principes van elektriciteit werden ontdekt, waren geleerden in staat om een stap voorwaarts te maken in de ontdekking van vele vormen van verlichting. Waaronder neon verlichting.

De ontdekking van neon verlichting

Van edelgas tot magisch licht

Neon is een edelgas dat zeer sporadisch voorkomt in onze atmosfeer. Neonverlichting ontstaat door een ontlading van neon of een ander edelgas. Als neon onder een lage druk in de buis aanwezig is, kan door het aanleggen van een hoge spanning tussen de uiteinden van de buis een ontlading ontstaan, resulterend in een hoger energieniveau van de elektronen van het gas. Door terugval van de energietoestand, ontstaat er licht.

Neon verlichting toegepast in reclame

De feitelijke ontdekking van neonverlichting is gedaan door de Fransman Georges Claude. Hij was in 1902 de eerste die een elektrische ontlading realiseerde in een gesloten glazen buis met neon gas. De eerste neon lamp werd aan het publiek getoond in 1910. Na de introductie van neon verlichting in de Verenigde Staten werd neon verlichting een populaire toepassing in de buitenreclame. De eerste presentaties van neon verlichting trokken veel aandacht. Mensen stopten en staarden naar de eerste neon verlichting(en) waarbij destijds gesproken werd over "vloeibaar vuur in een glazen buis".

De ontdekking van neon verlichting

Moderne neon verlichting

De levensduur van neonverlichting was niet optimaal te noemen ten tijde van de ontdekking. Tegenwoordig kunnen door toepassingen van vernieuwde technieken en voedingen de levensduur van neon lichtreclames aanzienlijk verlengd worden. De hedendaagse technieken en producten zoals gassen, vul installaties en fluorescentie poeders voor de neontechniek zijn aanzienlijk verbeterd. Ook de neon elektrodes hebben in de loop der jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Allemaal factoren die ervoor gezorgd hebben dat neon verlichting nog steeds een erg goede en duurzame investering is. Goed geproduceerde neonreclame gaat (mits onderhouden) wel 25.000 branduren mee. En dit zijn bewezen feiten!